torstai 28. elokuuta 2014

Opintomatka Sveitsiin


KantriYritys -hankkeen sisarhanke, KantriKoulutus 2 järjesti opintomatkan Sveitsiin 17.-22.8.2014. Matka liittyi kevättalvella -14 alkaneeseen Rohto -koulutuskokonaisuuteen. Matkalla oli 18 asiasta innostunutta henkilöä, osa Rohto -koulutuksissa aktiivisesti mukana ollutta opiskelijaa, osa muutoin asiasta kiinnostunutta henkilöä. Matkalla oli mukana myös kaksi Osuuskunta Seppälän Impilinnan jäsentä. Matkakohde oli huolella valittu; EU-alueen ulkopuolisena maana Sveitsillä on huomattavasti kevyempi lainsäädäntö sekä luonnontuotteiden lääkekäyttöön liittyvä seurantajärjestelmä. Rohdostuotteiden valmistus ja myynti on säänneltyä, mutta kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin meillä EU:ssa. Sveitsissä on myös pitkät perinteet alasta ja vakiintunut koulutusjärjestelmä. Osaajia arvostetaan täysin eri lailla kuin Suomessa.

Matkalle lähdettiin sunnuntaina, jotta olisimme valmiina aloittamaan tutustumiskäynnit yrityksiin heti maanantai aamusta. Lennot sujuivat mutkattomasti Kajaanista Helsingin kautta Zûrichiin. Lentokentällä meidät otti vastaan koko matkan oppaanamme toiminut rouva Ulla Gertsch. Saksankielisen oppaan mukana olo avasi yritysesittelyt hienosti saksaa taitamattomillekin matkalaisille.

Maanantaina 18.8. ohjelmassa oli kaksi tutustumiskohdetta. Ensimmäiseksi vierailimme Bio-Strah -yrityksessä, jonka erityisosaamista ovat hiiva-yrtti ravintolisät. Yrityksen meille esitteli tekninen johtaja Silke Winter. Perheyritys työllistää nykyään 20 henkeä. Yrityksen syntyhistoria on aika tavanomainen luonnontuotealan yritykselle - perustaja Fred Pestalozzi etsi apua omaan vaivaansa Meunierin tautiin ja löysi sen hiiva-yrtti -lääkkeestä. Siitä se sitten lähti. Niinkuin sanonta sanoo...
                                     Silke toivottaa ryhmämme tervetulleeksi ja Ulla kääntää

Tuotteita myydään yli 50 maassa, 75 % tuotannosta menee vientiin. Perusjuoman resepti on salainen eikä sitä ole patentoitu. Juoma sisätlää 50 ei yrttiä, jotka tietävät vain kolme ihmistä maailmassa.
 
 
 


Mikäli haluat tietää yrityksestä ja sen tuotteista lisää käy kotisivuilla http://www.bio-strath.co.nz/ "About Us" -sivuilla on 12 minuuttia kestävä video, joka esittelee yrityksen historiaa ja tuotteiden tuotantoprosessin.

Maanantain toinen tutustumiskohde oli homeopaattisia tuotteita valmistava Similisan AG http://www.similasan.com/ jossa yrityksen toimintaa, homeopatian perusteita sekä tuotteiden valmistusprosessin meille esitteli "drokeristi" Grunt Schrade. "Drokeristi" noin vapaasti käännettynä, on ammattinimike luonnonlääketieteen tuntijalle, "alan farmaseutille". Tämä ammattinimike puuttuu suomesta. Drokeristin koulutus on pitkä ja sisältää monipuoliset opinnot. Perustaakseen oman luonnonlääkkeisiin keskittyvän myymälän (vrt. apteekin) opintoja täytyy olla takana yli 8 vuotta.
 
 
Yllä muutama luentosalin seinällä olleista homeopatiaa "avaavista" tauluista. Kuvat kertovat mihin vaivaan mikin aine apua tarjoaa.

Similisan perustettiin vuonna 1980 ja sen ensimmäinen tuote oli homeopaattinen heinänuhalääke, joka sai heti valtaisan suosion. Työntekijöitä on nykyään n. 100 henkeä. Kyseessä on kuitenkin perheyritys, jota johtaa entinen syöksylaskusuuruus Urs Lehman.
Homeopatia tulee kreikan kielestä, tarkoittaen käännettynä "samankaltaista kärsimystä". Eli "samankaltainen parantaa samankaltaisen".Yrityksellä on Sveitsin markkinoilla n. 85 eri tuotetta, USAssa n. 10 tuotetta. Ryhmän homeopaatit ja muut asiasta kiinnostuneet ryhmäläiset esittivätkin runsaasti kysymyksiä uutteiden ja tuotteiden valmistukseen liittyen. Yksi kiinnostavimmista kohteista, muiden homeopatiaan liittyvien kohteiden lisäksi, ainakin allekirjoittaneen mielestä!

                             Iltauinnilla hotellin rannassa, yli 200 m syvässä järvessä.

Tiistain kohteisiin lukeutuivat vierailu Wäflerin yrtinviljeiljä perheen tilalle sekä SAH Alpenkräuter AG yritykseen.
 
Chiliä (vas.) ja sileälehtistä persiljaa.
 
Chili kylvetään helmikuussa kasvihuoneelle ja taimet siirretään toukokuun puolessa välissä ulos. Musta kangas lämmittää taimia. Perinteisen sveitsiläisen rakennustyypin mukaisesti navetta sijaitsee asuinrakennuksen alakerrassa. Karjaa on 10-11 päätä, lisäksi vuohia sekä tuliterään kanalaan on tulossa kanoja. Yrittien viljely on emännän mukaan "sivutuote". Yrtit myydään iltapäivän käyntikohdeyritykseemme. Persilja leikataan 5 kertaa, istutus tapahtuu huhtikuun puolessa välissä, ensimmäinen leikkuu heinäkuun puolessa välissä ja siitä edespäin 2-3 viikon välein. Viljelyssä on myös mm. Väriminttu, jota käytetään teesekoituksissa, iltateessä, rauhoittamaan.

                  Väriminttua pellossa.... ja teesekoituksena, jalostettuna naapurikylän yrityksessä
 
Swiss Alpine Herbs (SAH Alpenkräuter AG) yrityksessä työskentelee 27 työntekijää. Tuotevalikoimaan kuuluvat teesekoitukset, mehut, pehmeät hedelmät ja yrttisekoitukset. Hedelmät tuodaan ulkomailta, yrttisekoituksissa käytetään paikallisia yrttejä. Ryhmäämme kierrätettiin tuotantolaitoksessa ja pääsimme katsomaan eri tuotteiden valmistusprosesseja. Kierroksen ja esittelyn jälkeen teimmekin innokkaasti tuliaisostoksia. Katso lisää www.swissalpineherbs.ch

Vastaanottokomitea
 
                                   
Kuvassa 50 vuotias kuivuri, jota käytetään, kun eteerisiä öljyjä halutaan säilyttää tuotteessa mahdollisimman paljon. Kuivaus tapahtuu hapettomassa tilassa, paineessa. Lämpötila tuolloin 60 astetta, kuivausaika 3 h. Kalustoon kuuluu myös modernimpia kuivauskaappeja
 
                               Näkymä hotellihuoneen ikkunasta. Tätä voi jo kutsua Maisemaksi.
 
Keskiviikkona ohjelmaan kuului yksi yritysvierailu. Kauniissa kesäauringossa ajelimme satumaisten maisemien läpi suureen Eglis AG yritykseen, jossa sekä viljellään että jalostetaan yrttejä, kukkia ja ituja. Ryhmämme vastaanotti toisen polven yrittäjä Stefan Egli. Tila työllistää 130 työntekijää, joista suuri osa tulee Portugalista ja Puolasta. Kaikki työ tehdään pääosin käsityönä, istutuksesta pussitukseen. Pääsimme kiertämään kasvihuoneissa, sekä katsomaan pussitusta, varastot sekä itujen idättämsitilat.
Yrittäjä Stefan Egli tarinoi ja Ulla kääntää

                              Ihmeteltävää ja maisteltavaakin riitti hallista toiseen siirryttäessä

 Ituvalikoima. Itse sain idean punajuuren siementen idättämiseen (oikealla) kauniin punaisia ituja...
 
Puolen miljoonan frangin investointi. Isännän ylpeys. Japanilaislähtöinen tietokonevalvottu idättämö, viikkotuotanto 9000 kg! Tässä ei puhuta "piipertämisestä"....
 
Keskiviikon iltapäivän ohjelmaan kuului opastettu kävelykierros Bernin vanhassa kaupungissa. Sveitsin pääkaupungissa on noin 350 000 asukasta, eli se on kooltaan Helsinkiä pienempi, turistin näkökulmasta hyvin "hallittavissa" oleva kaupunki, jossa on helppo liikkua.
 
Bernin kellot. Kelloja Sveitsissä riittää, joka kylässä kuuluu kilkatusta.
 
Torstaina aloitimme matkanteon Murtenin keskiaikaisen kaupungin kautta, jossa piipahdimme pikaisen tutustumiskierroksen. Sieltä ajoimme Solothurniin jossa tutustuimme Kräuterhaus- Drogerie Solothurn- luontaistuoteapteekkiin, jossa tehdään omia yrttilääkkeitä (www.drogerie-zeller.ch)

 

            Paikan omistaja-drokeristi esitteli yrityksensä perusteellisesti. Apteekki sijaitsee 600 vuotta vanhassa rakennuksessa, jota peruskorjataan pikkuhiljaa.
 

Kellarissa ovat emouutteiden pitkät hyllyrivistöt. Todellinen aarreaitta!
 
Toisen kerroksen hoitohuone. Luonnollisesti hyödynnetään oman talon luonnonlääkkeitä. Hoitajana entinen apteekin työntekijä, joka kouluttautui myös hoitoalalle
 
Myymälän yrttivalikoima. Myynnissä 250 eri rohdosyrttiä, 60 maustetta, tippoja, salvoja... Samanlaista myyntipistettä suunnittelemme Impilinnaan. Irtokarkkien sijaan myynnissä yrttejä. Asiakkaalle myydään hänen valitsemaansa yrttisekoitusta pussitavarana.
 
Torstain ja koko matkan viimeinen tapaaminen ryhmällämme oli homeopaatti Hanna Schollin kanssa. Hän kertoi meille homeopaatin koulutuksesta ja kulttuurista, miten Sveitsissä suhtaudutaan luonaishoitajiin. Kuulimme myös oman yrityksen perustamisprosessin, kuinka käytänteet vaihtelevat kanttooneittain. Eli omat ongelmansa kaikkialla, vaikkakin homeopaatin koulutusohjelma onkin yhtenäistetty Sveitsissä kuluvan vuoden aikana.
 
Homeopatiaa avattiin Samuel Hahnemannista erilaisiin vaikuttaviin aineisiin asti. Homeopatiaan kuuluu oppi kroonisista sairauksista. Lääkkeen täytyy olla mahdollisimman lähellä sairutta. "Similia Similiabus".
 
Perjantaina olikin aika palata kotiin. Mielenkiintoinen matka, rento ryhmä ja loistava paikallinen opas takasivat matkalaisille mieleenpainuvat, opintäyteiset päivät. Toivottavasti meillä kotisuomessakin asenteet muokkautuvat yhä suopeammiksi luonnonlääkkeille, hoidoista puhumattakaan, jotta saisimme helpotusta erittäin tiukoihin ja kalliisiinkin lupakäytänteisiin. Sveitsi on tällä alalla valovuoden meitä edellä. Opintomatka oli jälleen kerran silmiä avaava. Niin se vain on että matkailu avartaa!
 

Kiitokset kaikille matkalaisille! Muistakaa matkalla kuulemamme motto vaikeuksia kohdatessanne; "Never EVER give up!" :-)


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti